Skip to main content

In 7 stappen naar een magazijn met minder pickfouten

Als u op zoek bent naar meer productiviteit en een hoger rendement van uw magazijnprocessen, dan is het verminderen van het aantal pickfouten een goede methode.

Reducing Picking ErrorsElke pickfout kost immers geld. Als er meer items zijn geselecteerd dan er zijn besteld, dan kan de klant mogelijk zeer tevreden zijn met de onverwachte extraatjes. Maar deze fout heeft een negatief effect op uw winst en de voorraadadministratie.

Echter, als er te weinig artikelen worden gepickt of de verkeerde artikelen worden geleverd, dan heeft u niet alleen een ontevreden klant, maar moet er ook tijd worden besteedt aan het herstellen van de fout. Het kan zijn dat u een extraatje als blijk van goodwill moet leveren en de voorraadgegevens moeten worden gecorrigeerd.

Natuurlijk worden in elke arbeidssituatie fouten gemaakt. Dat is menselijk. Met de beste wil van de wereld is het vrijwel onmogelijk om 100 procent van de tijd ook 100 procent nauwkeurig te zijn.

Echter, als u in staat bent om het aantal menselijke fouten te verminderen, dan zult u daar de vruchten van plukken, zowel op het gebied van productiviteit als van klanttevredenheid.

Maar hoe zorgt u voor minder pickfouten?

Reducing Picking ErrorsStap één: Meten is weten

Registreer en verklaar de gemaakte fouten en leg vast waar ze zich voordoen. Breng het aantal fouten en het foutpercentage in kaart en maak kruisvergelijkingen met de locaties en tijdstippen waar ze plaatsvinden. Achterhaal in welk stadium ze zich voordoen.

Met deze informatie kunt u mogelijk een patroon herkennen en ingrijpen. Het kan zijn dat sommige medewerkers relatief veel fouten maken. Help ze bij hun ontwikkeling en zorg voor aanvullende training.

Door het verzamelen en analyseren van de details over de pickfouten – altijd op een consistente basis, nooit ad-hoc – wordt een belangrijke eerste stap genomen naar minder pickfouten.

Stap twee: Creëer betrokkenheid engagement

Reducing Picking Errors

Het meten en registreren van pickfouten is in eenieders belang. Deel deze informatie met uw medewerkers en betrek ze in het proces.

Benadruk het feit dat er als een team wordt gewerkt aan het verlagen van de pickfouten. Laat hen weten dat u specifieke oorzaken probeert te achterhalen. Leg uit dat de personen die het nodig hebben extra training kunnen krijgen. Introduceer dus nooit zomaar een omscholingsprogramma zonder deze uitleg. 

Creëer een sfeer van vertrouwen, zodat uw medewerkers niet zullen aarzelen om een gemaakte fout toe te geven. Alleen op die manier kan de fout snel worden hersteld, want anders zijn mensen geneigd om fouten weg te moffelen.

Luister goed naar de feedback van de orderpickers. Ze hebben mogelijk delen in het proces geïdentificeerd waar de kans op fouten groter is. Nog beter, ze hebben vaak ook suggesties voor verbeteringen.

Reducing Picking ErrorsStap drie: Zorg voor een optimale werkomgeving

Onze werkomgeving heeft een duidelijke invloed op onze stemming en natuurlijk ook op de kwaliteit van ons werk. Wat kunt u verbeteren aan de werkomgeving van uw magazijn?

Zorg voor comfortabele kleed- en eetruimtes, een schone en opgeruimde werkvloer, heldere maar niet al te sterke verlichting en mogelijk comfortabele rubber matten op de betonnen vloer bij de pickstations. Al deze kleine aanpassingen zullen het verschil maken en de motivatie van uw  personeel zal duidelijk toenemen. Bovendien, gemotiveerde mensen maken minder fouten.

Step vier: Duik eens diep in de processen en systemen

Reducing Picking Errors

Hoe lang is het niet geleden dat u met een kritische en objectieve blik naar de processen in uw magazijn heeft gekeken?

Door de dagelijkse werkzaamheden even los te laten en alleen te focussen op de organisatie, ontdekt u mogelijke enkele zaken die anders kunnen. De voordelen kunnen breed uitpakken en niet alleen voor het pickproces.

Omdat een handeling of activiteit altijd op een bepaalde manier werd uitgevoerd, betekent dat niet dat het altijd zo verder moet. Alles kan onderzocht, herzien en verbeterd worden.

Doorloop alle stadia, breng tijd op de werkvloer door en bekijk weer eens van dichtbij hoe alles verloopt. Praat voortdurend met de medeweerkers. Ongetwijfeld komen ze met goede ideeën die geïmplementeerd kunnen worden.

Reducing Picking ErrorsStap vijf: Introduceer een controlesysteem

Een goed methode om het aantal fouten te verminderen is het introduceren van een controlesysteem. Alle gepickte producten moeten dan door een tweede controleproces. Echter, dit kan natuurlijk teveel tijd aan het pickproces toevoegen en zo contraproductief werken. Wat er aan minder pickfouten wordt verdiend, gaat weer verloren door deze extra stap.

Het alternatief kan willekeurig controleren zijn. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste worden in ieder geval een aantal fouten geregistreerd. Ten tweede, als de medewerkers weten dat er een controle komt, dan zijn ze alerter.

Stap zes: Wees bewust waar en wanneer de fouten worden gemaakt

Niet alle fouten worden gemaakt tijdens het orderpicken. Kijk ook eens bij de goederen ontvangst of bij het verpakken en verzenden. Het kan zijn dat een groot gedeelte helemaal niet bij het orderpicken gemaakt worden. Check dus elke stap in het proces; van binnenkomst tot verzending.

Stap zeven: Zorg voor je juiste uitrusting en apparatuur

Reducing Picking Errors

Tot nu toe hebben we alleen gekeken naar fouten die kunnen worden toegeschreven aan mensen en processen. Maar hoe zit het met de apparatuur die in het magazijn wordt gebruikt? Als u niet de beste apparatuur voor uw bedrijf gebruikt - zoals opslagsystemen en palletstellingen - en als u de ruimte in het magazijn niet optimaal benut, dan is de kans op fouten nog steeds aanwezig.

Automatisering kan bijvoorbeeld ook het aantal pickfouten reduceren, simpelweg omdat het pickproces met minder mensen wordt uitgevoerd.

Samengevat, deze zeven relatief eenvoudige stappen leiden naar een lager aantal pickfouten in uw magazijn en uiteindelijk ook naar meer efficiency en winstgevendheid.

Als u met ons over oplossingen voor uw magazijn wilt spreken – of de introductie van automatisering in het bijzonder – neem dan eens contact met ons op.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.