Skip to main content

Ze zeggen dat noodzaak de moeder van de uitvinding is. Dit gezegde is zeker van toepassing op het ontstaan van Dexion, geesteskind van de 50-jarige Demetrius Comino.

Acquisitie & Groei

Dexion is een prominent lid van de Gonvarri Material Handling Groep, een merkenfamilie die zijn oorsprong terug kan vinden tot 1856.

In 2018 nam Gonvarri Industries een groot deel van de Constructor Group over, bestaande uit de merken Dexion, Constructor en Kasten wat tezamen de Gonvarri Material Handling Group vormt.

De Groep bestaat uit de volgende merken:

Dexion: ontworpen in Londen in 1937 door de 50-jarige Demetrius Comino. Comino ontwikkelde de 'Dexion Slotted-Angle' (1947), waarmee de wereld kennis maakte met verstelbare magazijnstellingen wat later resulteerde in Dexion's speciaal ontworpen palletstellingen en legbordstellingen. Het werd in 1999 onderdeel van de Groep.

Kasten: begon in 1886 door Hjalmar Henrik Kasten, die een bedrijf in metaalbewerking oprichtte in Helsinki, Finland. Ze produceerden hun eerste legborden in 1951 en zijn tegenwoordig marktleider in Finland.

Constructor: oorspronkelijk opgericht als Høvik Verk in 1856, een glasblazerij in Høvik, Noorwegen - onderdeel van Christiania Glasmagasinas. Tussen 1970 en 2000 groeide het door fusies en overnames van Høvik Stål, Electrolux Constructor, Kasten, Krammer & Zeuten, ETH en MTH uit tot de marktleider van Scandinavië in opslag-, archief- en logistieke oplossingen. De naam Constructor werd eind jaren tachtig aangenomen.

Stålteknik: Gonvarri Stålteknik AB heeft zijn naaste oorsprong in Canrena System AB. Het bedrijf is actief sinds de jaren '80 en is in de loop der tijd uitgebreid door actieve productontwikkeling en bedrijfsfusies met onder andere het voormalige Stålteknik in Fellingsbro.

Gonvarri Stålteknik AB zijn experts in een selectie van producten en maatwerk magazijnoplossingen, zoals Pull-Out Units, Draagarmstellingen en vloerconstructies. De producten zijn voornamelijk te vinden bij retailers in Scandinavië, maar we zijn ook vertegenwoordigd in Duitsland en Frankrijk. De verkoop geschiedt aan partners en resellers (B2B).

Kredit is een bekend merk in de Europese material handling industrie en daarbuiten, als een van de belangrijkste spelers binnen het verrijdbare palletstellingen segment. Het bedrijf is in 1991 opgericht door Petr ŠevĨík en heeft zijn hoofdkantoor in Tsjechië, waar hun hele productlijn wordt ontwikkeld en geproduceerd.

Eind 2019 kondigt Gonvarri Material Handling een overeenkomst aan voor de overname van 100% van de aandelen van Kredit.

De dappere start van Dexion

Dexion (van het Oud-Grieks dat 'Recht' betekent) is oorspronkelijk ontstaan uit de behoefte van Comino naar efficiëntie winst in zijn drukkerij. Namelijk de behoefte aan opbergvakken voor papier die snel en gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt.

Comino's doorzettingsvermogen en vasthoudendheid wierpen hun vruchten af. Tegen 1947 had hij de 'Dexion Slotted-Angle' ontwikkeld, een basisontwerp dat qua draagvermogen sterker was dan hout en dat kon worden opgeslagen in een fractie van de ruimte die normaal nodig is voor houten magazijnstellingen.

De eerste verstelbare magazijnstelling was geboren en de start van Dexion’s flexibele palletstellingen en legbordstellingen.

Dexion werd al snel de maatstaf voor innovatie met een aantal uitstekende mijlpalen:

 • 1956 Slotted-Angle werd gebruikt om het Olympisch Stadion te bouwen
 • 1957 Eerste verrijdbare palletstelling geïnstalleerd
 • 1963 'Dexiongrad' gebouwd om de aardbeving hulp in Joegoslavië te ondersteunen
 • 1970 Begin productie van stalen legbordstellingen
 • 1980 Eerste Paternoster geïnstalleerd
 • 1999 Dexion wordt overgenomen door Constructor Group en het P90 palletstelling systeem wordt geïntroduceerd
 • 2000 HI280 legbordstelling systeem gelanceerd
 • 2003 Eerste plateaulift ‘Tornado” geïnstalleerd
 • 2011 Draagarmstellingen assortiment gelanceerd
 • 2014 P90 + palletstellingen systeem gelanceerd
 • 2016 Test laboratorium - Eigen kwaliteitscontrole.
 • 2018 (Januari) Dexion is overgenomen door Gonvarri Industries
 • 2018 (April) Automatisering markt – Belangrijke leverancier van Kranen en Mini Load magazijnen.
 • 2019 Grote investering in onze productie eenheden.
 • 2020 Introductie Grootvakstelling (LS3) en volledige magazijn automatisering.
 • 2021 Introductie nieuwe Medium Duty Draagarmstellingen

Het bewijs van deze vroege pioniers dat er nog steeds veel vraag is naar verstelbare magazijnstellingen.