Skip to main content

Automatisering en semi-automatisering: hightech oplossingen voor het moderne magazijn

Automatisering en semi-automatisering hebben hun plek weten te veroveren bij steeds meer bedrijven, vanwege de vele voordelen en toepassingsmogelijkheden.

Automated Warehouses

Industriële opslag is altijd vooral een zaak van mensenwerk geweest. Vandaag echter kiezen steeds meer bedrijven voor automatisering, of semi-automatisering, om te profiteren van de efficiëntievoordelen, zoals lagere kosten, hogere opslagcapaciteiten en snellere doorlooptijden.

De opkomst van e-commerce en online shoppen, verder versterkt door de covid pandemie, heeft de stap naar automatisering aanzienlijk versneld. De druk om snel te leveren leidde tot vele innovatieve oplossingen om de snelheid en efficiëntie van het magazijn te verbeteren.

Voordelen van geautomatiseerde magazijnsystemen

Automatisering zorgt voor een gemechaniseerde in- en uitslag van producten, waarbij het werk van de heftruck wordt overgenomen door automatische handling apparatuur. Het is ideaal voor magazijnen met grotere goederenstromen.

Automatisering zorgt voor:

 • Optimale benutting van de beschikbare ruimte, aangezien bijvoorbeeld geautomatiseerde magazijnkranen producten in gangpaden van maar 1,5m breed tot 45m hoog weg kunnen zetten.
 • Productiviteit. Kranen halen en zetten producten weg met snelle verticale en horizontale verplaatsingen.
 • Continuïteit, want het werk kan 24/7 door gaan, het hele jaar door.
 • Beter voorraadbeheer, in realtime, want de apparatuur staat in verbinding met het Warehouse Management Systeem (WMS).
 • Minder fouten of schade, omdat geautomatiseerde apparatuur nauwkeuriger functioneert dan handmatig bediende apparatuur.

Automated Warehouses

Het aanbod in geautomatiseerde magazijnsystemen is groter dan ooit. Zoals gezegd werken magazijnkranen volledig automatisch, waarbij producten tot op grote hoogte worden opgeslagen. Omdat er slechts smalle gangpaden nodig zijn, zorgt dit systeem voor een hogere opslagcapaciteit.

Producten worden meestal op pallets opgeslagen, net als in een conventioneel palletmagazijn. In een geautomatiseerd magazijn kan met kiezen voor een enkeldiepe opslag, waarbij de pallets door een shuttle of een magazijnkraan worden opgepakt, of voor een dubbeldiepe opslag. In dat laatste geval wordt de tweede pallet opgepakt met telescoopvorken.

Op vergelijkbare wijze, kunnen dozen of bakken in een geautomatiseerd systeem enkel- of dubbeldiep worden opgeslagen. Ideaal voor bedrijven met een hoge omloopsnelheid van de voorraad en daardoor veel opslagcapaciteit nodig hebben.

Een pallet shuttlesysteem is een oplossing, waarbij autonoom rijdende shuttles horizontaal rijden om pallets naar het einde van het gangpad brengen of ze daar op te halen. De verticale beweging wordt uitgevoerd door magazijnkranen aan de voorzijde.

Palletstellingen met rollen gebruiken zwaartekracht voor de ‘automatische’ verplaatsing. Door een licht hellend vlak rollen de pallets vanaf de achterzijde (iets hoger) naar de voorzijde (iets lager) om daar opgepakt te worden. Met kranen kan deze in- en uitslag worden geautomatiseerd.

Semi-automated Warehouses

Voordelen van semi-geautomatiseerde magazijnsystemen

In dit geval worden hoogwaardige, geautomatiseerde systemen gecombineerd met handmatige arbeid om een efficiënt werkproces te creëren.

Het samenvoegen van technologische apparatuur en handmatige handelingen kan de ideale oplossing zijn voor bedrijven die niet kunnen of willen kiezen voor volledige automatisering.

Semi-automatisering zorgt voor:

 • Meer productiviteit, aangezien de apparatuur zorgt voor een grotere output van uw medewerkers.
 • Minder pickfouten, aangezien technische oplossingen de kans op fouten aanzienlijk verminderen.
 • Betere besteding van de tijd; uw medewerkers kunnen zich richten op de hoogwaardige taken, terwijl de apparatuur voor de rest zorgt.
 • Lagere onderhoudskosten dan bij volledige automatisering. Minder machines en apparatuur betekent ook minder slijtage, vervanging van onderdelen of reparatiekosten.
 • Meer werkplezier. Uw medewerkers kunnen de saaie, repetitieve en fysiek zwaardere taken over laten aan de geautomatiseerde apparatuur.
 • Beter voorraadmanagement, dankzij de koppeling tussen de systemen en het WMS. Voorraden kunnen realtime worden gevolgd.

Automatisering in douane entrepots

Bonded Warehouses

Geautomatiseerde en semi-geautomatiseerde oplossingen zijn ook uiterst geschikt voor douane entrepots.

Wanneer goederen een grens passeren en door de douane moeten, kunnen ze tijdelijk worden opgeslagen in een douane entrepot.

Het voordeel van een dergelijk magazijn is dat eventuele invoerrechten pas hoeven te worden betaald als de goederen het magazijn verlaten. Douane entrepots zijn perfecte opslagplaatsen bij havens, vliegvelden of een landengrens en worden vooral gebruikt voor niet-bederfelijke, laag-volumineuze en waardevolle producten.

De producten kunnen langere tijd worden opgeslagen. Verzending hoeft pas na de verkoop plaats te vinden.

Douane entrepots slaan vaak vele verschillende producten op, die eigendom zijn van een aantal verschillende internationale bedrijven. Het is daarom belangrijk om de ruimtebenutting te maximaliseren, terwijl alle in- en uitslagwerkzaamheden snel uitgevoerd moeten worden.

Geautomatiseerde of semi-geautomatiseerde oplossingen zijn zeer geschikt voor douane entrepots, bijvoorbeeld een combinatie van palletstellingen met shuttles en rollenbanen, gekoppeld aan een WMS om de voorraad perfect te kunnen beheren.

Als u een douane entrepot of een logistiek magazijn beheert en geïnteresseerd bent in de mogelijkheden en voordelen van (semi)automatisering, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Gerelateerd nieuws
 • 14177
  11-5-2024

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 11752
  29-7-2022

  Welke soorten magazijnstellingen zijn er?

  Geen enkel magazijn kan optimaal renderen of efficiënt werken als de ruimte binnen niet wordt ingedeeld met de juiste magazijnstellingen voor een bepaald assortiment.
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.