Skip to main content

7 tips voor meer winst en efficiency in het magazijn

Voor het behalen van de belangrijkste KPI’s (prestatie-indicatoren) in het magazijn - of het nu gaat om winst, voorraadsnelheid of klantenservice – moet elke manager een soepel werkend en efficiënt intralogistiek systeem hebben ingericht.

Warehouse Efficiency

Een optimale efficiency wordt behaald door een magazijn dat goed gebruik maakt van de beschikbare ruimte en op zijn minst semi-geautomatiseerd is. Bovendien zal er gewerkt worden met een slim WMS (Warehouse Management Systeem) voor een duidelijk en compleet overzicht op alle werkzaamheden.

Magazijnen zijn complexe omgevingen, waarin het werk in verschillende stadia wordt uitgevoerd - van goederenontvangst tot verzending. Voeg daar een mix van menselijke inbreng en automatisering aan toe en het is duidelijk dat het een uitdagende klus is om deze goed te klaren.

Deze complexiteit kan het moeilijk maken om zaken te herkennen die efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Dat is jammer, want dat gaat ten koste van de productiviteit.

Daarom geven we hier graag zeven tips om de efficiency in uw magazijn te verbeteren. Met als beloning een beter bedrijfsresultaat.

Warehouse Efficiency - Automation1. Investeer in automatisering.

Geautomatiseerde magazijnsystemen kunnen een investering vergen, maar ze zullen altijd de efficiency kunnen verbeteren.

Begin met een stapsgewijze invoering van automatisering of kies voor een compleet nieuw  geautomatiseerd magazijn. Welk pad u ook bewandelt, u verkleint de kans op menselijke fouten.

Naast het verminderen van fouten levert automatisering ook aanzienlijke kostenbesparingen op. Denk aan salarissen, opleidingen en energiekosten. Automatisering zorgt ook voor een compactere opslag en dat scheelt ruimte.

Er is een breed scala aan geautomatiseerde systemen beschikbaar - voor elke operatie is er wel een juiste oplossing. Van verrijdbare palletstellingen tot hoogbouwsystemen en van stellingen bediend met magazijnkranen tot mini-load systemen voor kleingoed. Automatisering betekent meer efficiency in een magazijn.

2. Zorg voor goede opleidingen

Warehouse Efficiency

Goed opgeleide medewerkers zullen veel efficiënter werken. Biedt nieuwe teamleden een uitgebreid opleidings- en coachingssysteem. Ze zullen zaken eerder oppakken en het werk sneller op de juiste manier uitvoeren.

Zorg ervoor dat er continu opleidingen worden aangeboden als onderdeel van een professionele ontwikkeling. Dit zal niet alleen hun vaardigheden en efficiency ten goede komen, maar medewerkers zullen zich ook gewaardeerd voelen.

Als de motivatie toeneemt, dan zullen medewerkers ook minder snel op zoek gaan naar een andere baan. Daardoor wordt er ook weer bespaard op werving- en selectiekosten.

Overweeg ook eens om de vaardigheden breder te ontwikkelen dan een huidige rol vraagt. Zo kunt u medewerkers op andere plekken inzetten, als de (nood)situatie erom vraagt. Gaten in de planning ontstaan door ziekte of afwezigheid kunnen zo eenvoudiger worden ingevuld.

Warehouse Efficiency3. Maak van veiligheid een prioriteit

Veiligheid moet een topprioriteit zijn in elk magazijnoperatie en niet alleen omdat u het beste voor uw personeel wenst. U wilt ook voldoen aan hoge veiligheidsnormen, omdat zo de efficiency daadwerkelijk verbetert.

Elke keer dat veiligheidsprocedures niet goed worden nageleefd, ontstaat er een risico. Een kleine tijdsbesparing kan soms aantrekkelijk zijn, maar ongelukken kosten veel geld. Zelfs een klein ongeval – zoals schade aan palletstellingen – kan op langere termijn problemen veroorzaken, omdat de stelling mogelijk moet worden gerepareerd. Grotere ongevallen kunnen de output van een magazijn nadelig beïnvloeden of – erger nog – de werkzaamheden helemaal stopzetten.

4. Vraag uw medewerkers om feedback

Het nauw betrekken van medewerkers bij de besluitvorming biedt vele voordelen.

Praktisch gezien zullen ze een beter inzicht hebben in de dagelijkse processen en misschien komen ze met een aantal echt geweldige ideeën om zaken te verbeteren.

Ten tweede voelen medewerkers die hun mening mogen geven zich meer gewaardeerd. Ook hun mening telt. Ze zijn meer betrokken en bereid om harder te werken. Overleg en een echte dialoog hebben altijd een positieve uitwerking op het reilen en zeilen van een magazijn.

Warehouse Efficiency

5. Meet uw prestaties

Als u wilt begrijpen hoe uw magazijn functioneert, dan is het essentieel om elke fase in het proces te meten en te benchmarken. Hoe lang moet elke fase duren? Wie moet er bij betrokken zijn? Wat is de gewenste output? Als u eenmaal uw data heeft verzameld, kunt u regelmatig de activiteiten analyseren en deelgebieden ontdekken die misschien ondermaats presteren. Of zelfs beter presteren dan verwacht.

Warehouse Efficiency6. Zorg goed voor uw magazijn apparatuur

Goed onderhouden apparatuur - zoals vorkheftrucks, palletstellingen of geautomatiseerde opslagsystemen – bieden meer betrouwbaarheid.

Onderhoud en tijdige reparaties zijn noodzakelijk. U wilt niet het risico lopen op slechts werkende apparatuur of de mogelijkheid dat systemen helemaal niet meer gerepareerd kunnen worden.

Op het onderhoud van apparatuur kan simpelweg niet worden bezuinigd. Geen of weinig onderhoud zal op de lange termijn tot hogere kosten leiden en zelfs de veiligheid van de medewerkers en de opgeslagen producten in gevaar brengen.

7. Implementeer het juiste opslagsysteem

Warehouse Efficiency

Kies de opslagsystemen die het beste bij uw producten passen.

Als u lange of volumineuze artikelen heeft, dan vinden die een goede plek in draagarmstellingen; een voorraad met vele verschillende items kan in een combinatie van verschillende palletstellingen opgeslagen worden; producten die op basis van first in, first out (FIFO) binnen komen, slaat u op in pushback-stellingen.. Door het meest geschikte opslagsysteem te kiezen, versnelt u het orderverzamelproces en verhoogt u de efficiency van het magazijn.

Wilt u meer advies over het verbeteren van de efficiency in uw magazijn of over magazijnrichting in het algemeen (geautomatiseerd of semi-automatisch)? Of liever ondersteuning bij het maken van de juiste keuzes? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een goed gesprek over uw uitdagingen.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.