Skip to main content

Vraag naar logistiek vastgoed stijgt in heel Europa

Volgens de experts van vastgoedadviseur Savills schiet de vraag naar logistiek vastgoed in heel Europa omhoog, mede door de opkomst van e-commerce en online winkelen.

warehousing set to grow

De stijging is fors. Een onderzoek van Savills wijst uit dat tussen 2021 en 2025 de vraag naar magazijnruimte in Europa gaat stijgen met maar liefst 8,6 miljoen m².

Een duidelijke oorzaak is de explosie in e-commerce. Mede door de pandemie en de bijbehorende lockdowns, besloten steeds meer consumenten online te gaan winkelen. Zelfs gewone boodschappen worden voortaan vaak thuisbezorgd. In feite heeft de pandemie de groeiende trend in de online verkopen alleen maar versneld.

Mike Barnes, research associate bij Savills Europe, vertelt: "Mede door de huidige pandemie is de groei in 2020 in het online winkelen spectaculair geweest."

warehousing set to grow

Toch kan de grote vraag naar magazijnruimte niet alleen toegeschreven worden aan online bestellen. Een aanzienlijk deel is nodig om de goederenstromen in reverse logistics te kunnen verwerken.

Ongeveer 1,7 miljoen m² van de 8,6 miljoen m² (20%) wordt gebruikt voor de afhandeling van retouren. Mike Barnes voegt toe: "Ondanks de inspanningen om de omnichannel-strategieën van retailers te verbeteren en het aantal retouren te verminderen, zal er een grote vraag zijn naar opslagruimte voor zowel nieuwe voorraden als retouren."

Elk Europees land bevindt zich in een ander stadium als het gaat om het plannen en implementeren van een strategie voor het vergroten van de magazijncapaciteit. Bovendien pakt elk land het op zijn eigen manier aan.

Alexandre Fraigneau, Transaction Director bij Savills Frankrijk vertelt: "Er is geen kant-en-klare oplossing om de retourstromen te minimaliseren, aangezien consumenten het gemak zeer waarderen. Distributeurs en pakketbezorgers moeten rekening met de ontwikkelingen in de markt en als gevolg daarvan ook de inrichting van hun magazijnen aanpassen.”

warehousing set to grow

In samenwerking met UKWA (United Kingdom Warehousing Association) onderzocht Savills de ontwikkelingen op de Britse vastgoedmarkt. Ongetwijfeld is dit vergelijkbaar zijn met wat er in de rest van Europa gebeurt.

In 2015 werd het merendeel van de magazijnruimte gebruikt door retailers. Momenteel zijn de dominante gebruikers vooral de 3PL dienstverleners (+42% bezettingsgraad) en de online retailers (+ 614% meer magazijnruimte!)

Andere opvallende sectoren met toegenomen magazijnruimte zijn de groothandels en de pakketbezorgers. Beiden profiteerden van de verschuiving naar online bestellen. Deze sectoren vergrootten hun magazijnruimten met respectievelijk 73% en 51%.

warehousing set to grow

Al met al is het aantal magazijnen en distributiecentra sinds 2015 gestegen met 32%. De trend wijst vooral richting grotere magazijnen.

Het rapport bekeek ook de verkoop van logistiek vastgoed en de wijze waarop deze gebouwen nu worden gebruikt. Online retailers sloegen hun slag vooral op de tweedehands markt, goed voor een nettowinst van bijna 2,5 miljoen m2.

Tegelijkertijd lijken producenten op te schalen en te verhuizen van oudere gebouwen naar grotere, modernere faciliteiten. Ook zij zagen hun vloeroppervlak sinds 2015 toenemen.

Nu de Europese online omzet naar verwachting met € 264 miljard gaat toenemen, moet er 300 miljoen vierkante meter aan extra magazijnruimte worden gecreëerd. Vastgoedorganisatie CBRE schat dat voor elke € 886 miljoen online omzet een extra miljoen vierkante meter aan magazijnruimte nodig is. Op deze wijze wordt logistiek vastgoed een waardevol bezit.

CRBE voorspelt een wereldwijde toename van € 1,3 biljoen euro in online verkopen en als gevolg daarvan zal 140 miljoen extra opslagruimte nodig zijn. Het Europese aandeel bedraagt daarin 27,7 miljoen vierkante meter. Een van de grootste e-commercemarkten is het VK met een penetratie van 32%. Ze wordt op de voet gevolgd door Nederland met 26% en Tsjechië met 20%.

warehousing set to grow

Tasos Vezyridis, Senior Director UK & EMEA Retail & Logistics Research bij het CBRE, voegt toe: “De Europese markt is relatief gepolariseerd voor wat betreft de adoptie van online bestellingen.

“Er zijn een aantal markten, zoals het VK, Duitsland, Zweden en Nederland, waarin de omstandigheden al bestaan om groot aantal online bestellingen te kunnen faciliteren. Dit is door de pandemie in een stroomversnelling geraakt.”

"We zijn echter van mening dat minder ontwikkelde markten zoals Portugal, Italië en Spanje de komende vijf jaar een grotere groei zullen doormaken en de al dominante landen gaan inhalen. Met als resultaat een groeiende vraag naar logistiek vastgoed in deze markten en elders in Europa."

Online makelaar Rightmove ziet een hectische activiteit in de warehousing sector en een enorme toename in zoekopdrachten voor commerciële magazijnen en opslagruimten.

warehousing set to grow

Alex Solomon, directeur van het commerciële vastgoedportaal van Rightmove, vertelt: "Er is een grotere behoefte aan magazijnen van elke omvang om de toegenomen vraag van online bestellingen op te kunnen vangen. Industrieel en logistiek vastgoed is nu zeer gewild."

De trend naar grotere magazijnen is duidelijk. Magazijnen van minder dan 48.000 vierkante meter maken nog steeds de meerderheid uit, namelijk 66% van het totaal. Voor de grotere magazijnen betekent dat 34% van het aantal magazijnen, maar dat was in 2015 nog 30%.

Gezien de voorspelde toename van de vraag naar nieuwe opslagruimten en de stijgende populariteit van bestaand vastgoed, wordt het een uitdaging voor magazijngebruikers om nieuwe opslagruimte maximaal te benutten of hoe ze een bestaande ruimte kunnen herinrichten om de benutting ervan te optimaliseren.

Magazijnen moeten worden ingericht met verschillende soorten stellingen en andere apparatuur. Er is een complete oplossing nodig, of het magazijn nu conventioneel, semi-automatisch of volledig geautomatiseerd ingericht wordt. Dit is waar de kennis van Dexion van onschatbare waarde is. Het loont om tijdig met ons van gedachten te wisselen om zo de investering in een achteraf niet passend magazijn te voorkomen. Wij analyseren uw goederenstromen en opslagbehoeften en kunnen u helpen bij de keuze van het juiste logistieke vastgoed en de complete inrichting ervan.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.