Skip to main content

Welke soorten magazijnstellingen zijn er?

Geen enkel magazijn kan optimaal renderen of efficiënt werken als de ruimte binnen niet wordt ingedeeld met de juiste magazijnstellingen voor een bepaald assortiment.

Pallet Racking

U kunt de beste opslagsystemen aanschaffen, maar als ze niet bij de processen in uw bedrijf passen, dan gaat dat ten koste van de efficiëntie. Het maken van de juiste keuzes is de sleutel tot een succesvolle intralogistiek.

In dit stuk bespreken we enkele van de vele verschillende soorten palletstellingen en leggen uit voor welke toepassing zij het beste geschikt zijn.

Wat zijn palletstellingen?

In de basis bestaat een palletstelling uit een combinatie van metalen staanders en liggers. De goederen die moeten worden opgeslagen worden op de liggers geplaatst.

Het type stelling en de wijze waarop deze wordt geconfigureerd worden bepaald door het soort magazijn, de doorlooptijden van de producten, of er handmatig wordt gepickt in kleine hoeveelheden of per pallet en tenslotte of het magazijn met of zonder mechanisatie of automatisering functioneert. Echter, in elke situatie gaat het om een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Statische palletstellingen met standaard gangpadbreedtes

Statische palletstellingen bieden uw magazijnmedewerkers altijd een onbelemmerde toegang tot elke pallet. Dit systeem is enorm veelzijdig en wordt opgebouwd voor enkele of dubbeldiepe opslag.

De palletplaatsen zijn hier direct toegankelijk voor orderpicken en aanvullen met vorkheftrucks, die in het gangpad direct en onmiddellijk bij elke opgeslagen pallet kunnen komen.

Standard wide aisle pallet racking

Smalle gangen-stellingen

Smalle gangen-stellingen zijn ideaal voor magazijnen met een beperkt vloeroppervlak, omdat ze een hoge opslagdichtheid bieden. Tegelijkertijd maken ze snel orderpicken mogelijk met een 100% snelle toegankelijkheid van elke pallet.

Door de vele mogelijke variaties in diepte en hoogte, samen met de in hoogte verplaatsbare liggers, ontstaat er een maximale flexibiliteit. Palletstellingen met smalle gangen kunnen een ruimtebesparing tot 40% opleveren. De bijbehorende handling apparatuur is vaak specifiek voor dit soort stellingen ontworpen om snel te kunnen orderpicken, direct vanaf de pallet.

Narrow aisle pallet racking

Palletstellingen met een dubbeldiepe opslag

Deze palletstellingen bieden vergelijkbare voordelen als standaard palletstellingen en zijn een veel toegepaste oplossing. Echter, de tweede pallet is niet meer direct toegankelijk. Om deze te kunnen pakken zijn speciaal uitgeruste heftrucks nodig.

Double deep pallet racking

Verrijdbare palletstellingen

Verrijdbare palletstellingen (MOVO) zijn een dynamische oplossing, waarbij de stellingen op wagens gemonteerd worden en over rails verplaatst worden. Het verplaatsen van een wagen om gangpaden te openen of te sluiten kan handmatig of automatisch uitgevoerd worden. MOVO is een opslagsysteem met een hoge opslagdichtheid en neemt daarbij tot 50% minder ruimte in beslag dan conventionele palletstellingen.

Mobile pallet racking

Inrijstellingen

Inrijstellingen zijn ideaal voor magazijnen waar grote hoeveelheden dezelfde soorten goederen (bulk) met een lage omloopsnelheid worden opgeslagen.

Er is slechts één gangpad aan de voorzijde voor de vorkheftrucks nodig, want de pallets worden in de diepte, dus achter elkaar, geplaatst. De laatste binnenkomende pallet gaat er als eerste uit (LIFO-principe).

Inrij-palletstellingen verkorten de laad- en lostijden en bieden een betere toegankelijkheid dan bij blokstapelen.

Drive-in pallet racking

Doorrijstellingen voor pallets

Bij doorrijstellingen zijn er twee gangpaden nodig, één aan elke kant van de stelling. Volgens het FIFO principe, wordt de voorraad aan de ene kant aangevuld en aan de andere kant worden pallets uitgenomen.

FIFO past bij een snel roterende voorraad, maar de ruimtebesparing is minder dan bij inrijstellingen.

Drive-through pallet racking

Doorrolstelingen voor pallets

Bij dit systeem glijden pallets soepel over rollen. Als de voorste pallet aan de voorzijde van de stelling wordt uitgenomen, glijden de pallets in dezelfde rij naar voren. De verplaatsing verloopt altijd veilig en soepel dankzij het automatische afremmen, in combinatie met een lastgeleiding en een eindstop.

Er bestaan twee soorten palletstellingen met rollen; de FIFO opstelling en een push-back versie op basis van LIFO.

De FIFO doorrolsteling voor pallets

Bij dit systeem is er zowel aan de voorzijde (uitslag) én achterzijde (inslag) van de doorstellingen een gangpad. Middels zwaartekracht en een schuin geplaatste geleiding rollen de pallets naar voren. Ideaal voor FIFO met een hoge doorloopsnelheid.

Push-back LIFO stellingen

Hier vindt zowel in- als uitslag plaats aan het gangpad aan de voorkant. Een pallet wordt opgeslagen door de pallets in de push-back stelling naar achteren te duwen.

Pallet flow racking

Stellingen voor magazijnkranen

Stellingen met magazijnkranen vormen een compleet geautomatiseerd opslagsysteem, ideaal voor het opslaan van pallets en grote producten.

Magazijnkranen rijden in zeer smalle gangpaden tussen stellingen tot 30 meter hoog. De oplossing is uiterst efficiënt en compact.

Aangestuurd door managementsoftware rijdt de kraan door de gangpaden van het magazijn, waar hij de goederen opslaat en uitneemt.

Voor een multi-diepe configuratie wordt dit stellingsysteem uitgerust met shuttles, die pallets ophalen en aan de voorzijde afleveren. Zo wordt een maximale toegankelijkheid verkregen.

Crane racking

Palletstellingen met verdiepingsvloeren

Palletstellingen met verdiepingsvloeren creëren verschillende niveaus in een magazijn, zodat de verticale ruimte beter benut wordt.

Elk niveau kan door een trap bereikt worden en op elke niveau zijn er looppaden. Op de verdiepingen kunnen verschillende opslagsystemen gebruikt worden, zoals legbordsystemen, afhankelijk van de opgeslagen producten.

Legbordstellingen met een verdiepingsvloer zijn bijzonder geschikt voor assortimenten met vooral kleinere producten zoals bij groothandels in farmaceutische artikelen of reserve onderdelen. Picken gebeurt dan vaak handmatig.

Multi-tier pallet racking

In dit artikel zijn veel toegepaste stellingsoorten besproken, maar er zijn er nog meer. Het magazijn dat perfect ingericht is met de juiste systemen heeft de mogelijkheid om verder te groeien. Bijvoorbeeld na een aanpassing van het assortiment door een overname. Mogelijk zijn er weer andere stellingen nodig. Dexion helpt u graag om telkens deze nieuwe uitdagingen aan te gaan en denkt graag met u mee.

Advies of hulp nodig bij het bepalen van de juiste magazijnstelling? Neem vandaag nog contact met ons op om de prestaties van uw magazijn te maximaliseren.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.