Skip to main content

Tien dingen om te overwegen voordat je investeert in palletstellingen

Wanneer een bedrijf een investeringsbeslissing neemt, is het van cruciaal belang om alle mogelijke opties te overwegen. Dit geldt ook wanneer je gaat investeren in palletstellingen voor het magazijn.

10 Tips Pallet Racking

Tenzij je goed kijkt naar de logistiek van het bedrijf en beoordeelt wat het beste bij de opslagbehoeften past, zou het kunnen dat een investering een verspilling van tijd en geld blijkt te zijn.

Inderdaad, als je in het verkeerde type palletstelling voor het bedrijf investeert, kan dit een nadelig effect hebben; het kan de logistieke processen in het magazijn vertragen of belemmeren.

De juiste opslagoplossing vaststellen en investeren in het juiste type palletstelling kan het verschil maken tussen een naadloze en efficiënte logistiek in het magazijn en een die in strijd is met de zakelijke processen. Experts in magazijnoplossingen kunnen beoordelen welk type palletstellingen het beste past in de beschikbare ruimte en bij welk type van opslag.

Hier zijn tien belangrijke dingen om te overwegen, voordat je die zeer belangrijke stap zet en gaat investeren in palletstellingen.

10 Tips Pallet Racking1. Wat is het budget?

Dit is de eerste stap bij elke zakelijke beslissing. Het is essentieel om voldoende geld opzij te zetten bij het investeren in palletstellingen. De goedkoopste palletstelling is tenslotte niet altijd de beste optie. Voordelige palletstellingen zijn wellicht niet veelzijdig en flexibel genoeg om uit te breiden en te veranderen, wanneer de opslageisen veranderen. Dan is de kans dat je weer op zoek moet naar een nieuwe opslagoplossing, waardoor je de oorspronkelijke besparing verliest.

2. Wat moet de palletstelling doen?

Er zijn veel verschillende typen palletstellingen, en ook toepasbaar voor meerdere functies. Daarom is het essentieel om eerst het doel te definiëren en een type palletstelling te kiezen die aan jouw behoeften voldoet. Wat wil je dat de palletstelling doet? Welke soorten goederen worden opgeslagen? Hoe vaak heb je toegang tot de goederen nodig? Al deze informatie moet worden verzameld om uit te zoeken welk type palletstelling de juiste is, voordat er een oplossing wordt voorgesteld.

3. Wat is de beschikbare ruimte en de huidige indeling van het magazijn?

Magazijnen zijn er in vele soorten en maten, met een verschillende footprint. Het is belangrijk om het magazijn goed in kaart te brengen, met nauwkeurige afmetingen, waarbij toegangspunten, deuren, ramen en kolomgebouwen duidelijk zijn gemarkeerd.

In dit stadium is het raadzaam om de hulp in te roepen van een specialist in magazijnoplossingen, omdat deze niet alleen het beste type palletstelling kan beoordelen, maar ook hoe het magazijn het beste kan worden aangepast om de logistieke processen en de functionaliteit te maximaliseren.

4. Hoe hoog is het magazijn?

10 Tips Pallet RackingBeperk jezelf niet tot het bekijken van de lay-out, maar houdt ook rekening met de verticale ruimte.

Specialisten in magazijnoplossingen denken en werken altijd in 3D - dat wil zeggen, ze kijken zowel naar de lay-out als de hoogte, en bedenken vervolgens welk type palletstelling het beste gebruikt kan worden in de beschikbare ruimte.

In sommige gevallen kun je de opslagcapaciteit verdubbelen door volledig gebruik te maken van de hoogte van een magazijn - zelfs tot 40 meter. Houdt echter rekening met andere bijbehorende kosten, zoals een magazijnkraan en hijsmiddelen.

5. Welke toegang heb je nodig?

Als je goederen opslaat waar je regelmatig bij moet kunnen komen, moet je hiermee rekening houden bij het kiezen van de juiste palletstelling. Als je maar af en toe toegang nodig hebt, vindt je misschien een andere oplossing die beter bij jouw bedrijf past dan wanneer je regelmatig toegang nodig hebt.

Wij zien vaak bedrijven die moeite hebben met hun opslag, omdat ze geen rekening houden met hoe vaak ze toegang moeten hebben tot de voorraad.

10 Tips Pallet Racking

6. Denk aan veiligheid

In elke werkomgeving is gezondheid en veiligheid een belangrijke overweging, en zo ook bij magazijnen. Magazijnen kunnen drukke en potentieel gevaarlijke plaatsen zijn, met mensen, voertuigen en grote goederen en artikelen die allemaal tegelijkertijd worden verplaatst.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat niet alleen de door jou gekozen palletstellingen van een hoge kwaliteit is, maar dat deze ook correct is geïnstalleerd. Zorg na de installatie dat er jaarlijkse keuringen op de palletstellingen worden uitgevoerd, zodat de veiligheidsnormen worden gehandhaafd.

7. Kijk naar de toekomst

Let bij het kiezen van palletstellingen niet alleen op de opslagbehoeften van vandaag, maar kijk naar de toekomstige opslagbehoeften en de geplande bedrijfsontwikkeling. Als het bedrijf waarschijnlijk zal veranderen, wil je misschien investeren in palletstellingen die de veelzijdigheid heeft om mee te groeien en te veranderen. Misschien wil je flexibele palletstellingen overwegen, die geschikt zijn voor verschillende productgroottes en voor verschillende toepassingen.

Zonder deze vooruitziende blik zou je kunnen investeren in één type palletstelling, alleen om te ontdekken dat je het over een paar jaar opnieuw moet veranderen. Veelzijdigheid en aanpasbaarheid staan hier centraal.

8. Welke opslagruimte heb je al?

10 Tips Pallet RackingWe hebben tot nu toe gesproken over nieuwe palletstellingen, maar het is net zo belangrijk om te overwegen wat je al hebt op het gebied van opslag. Mogelijk heb je al palletstellingen staan die voldoen aan de opslagbehoeften, echter kun je in extra opslag investeren door deze palletstellingen aan te vullen.

Kijk ook wat er nog meer in het magazijn staat. Welke voertuigen, zoals heftrucks, bezit je of ben je van plan te kopen? Elke palletstelling moet hiermee gevuld kunnen worden.

Mogelijk moet je ook de verlichting van het magazijn wijzigen of aanpassen, zodat deze harmonieus samenwerkt met jouw nieuwe opslag.

9. Hoe duurzaam moet je stelling zijn?

Verschillende magazijnen hebben verschillende eisen en hebben dus verschillende opslagoplossingen nodig wat betreft duurzaamheid. Als de palletstelling extreme weersomstandigheden moet weerstaan - zoals temperaturen onder nul - moet deze robuust genoeg zijn om hier tegen te kunnen.

En hoe lang moet de opslag mee gaan? Ben je van plan het jarenlang te bewaren of is het alleen voor de korte termijn? Moet de palletstellingstelling flexibel in indeling zijn of vast? Deze antwoorden bepalen jouw keuze voor palletstelling systemen.

10 Tips Pallet Racking10. Zorgen voor je palletstellingen

Eenmaal geïnstalleerd, moet je de palletstellingen kunnen behouden. Dit betekent dat het raadzaam is om palletstellingen te kiezen waar reserveonderdelen direct beschikbaar zijn en waar experts kunnen worden ingeschakeld om eventueel onderhoud of reparaties uit te voeren. Met andere woorden, wie de palletstellingen aanbiedt, moet in staat zijn om uitstekende, voortdurende ondersteuning en onderhoud te bieden. Anders zou je opnieuw kunnen eindigen met een slechte investering.

We hopen dat dit enkele vragen heeft beantwoord over wat je moet overwegen voordat je in palletstellingen investeert. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en om met een van onze experts hierover te praten.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.