Skip to main content

Uiterst sterke TOX ligger voor een hoge belastbaarheid per sectie  

Dexion heeft een breed assortiment aan hoogwaardige palletstellingen. Uit dit assortiment belichten we hier de unieke TOX ligger. Dit vanwege zijn unieke vorm en eigenschappen, bijzondere productieproces en zeer aantrekkelijke prijs-prestatie-verhouding.

Ligger profiel

Tox-doorsnede.jpg
Een TOX ligger heeft de vorm van een I-profiel. Door een koude wals methode wordt uit 1 stuk bandstaal een profiel gerolvormd, bestaande uit 2 driehoeken en een lijf. Dit geheel wordt middels TOX-RIVIT(1) verbindingen op het lijf extra vastgemaakt. Door de vorm en de TOX verbindingen over de gehele lengte ontstaat een zeer hoog draagvermogen bij een relatief lage staalconsumptie.
Bovendien geeft de karakteristieke I-vorm beter zicht op locatiestickers op hoog ingehangen liggers.

 

Klauw: verbinding zonder las

TOX ligger voor palletstellingen

De klauwen, waarmee de TOX ligger wordt ingehangen in de frames, worden aan de ligger verbonden met dezelfde TOX-RIVIT(1) verbinding als het profiel. Hiervoor wordt dus geen lasnaad toegepast, wat enorm ten gunste van de levensduur komt. Dexion TOX liggers worden hierom ook wel Longlife-liggers genoemd. 
Voordat de klauwen worden vastgemaakt, wordt in 1 slag de ligger afgekort en tegelijkertijd voorzien van een plat-gevouwen uiteinde. Aan dit deel wordt de klauw
vastgetoxd. 

Door deze vorm hangt de ligger deels buiten het frame. Dit draagt bij aan een nog beter draagvermogen van de frames. Bovendien staan de frames hierdoor binnen de buitenmaat van de liggers. Hierdoor ontstaat er 74 mm meer gangpadbreedte en is er dus minder risico op aanrijdschade.

Duurzaam verzinkte TOX ligger

Dexion produceert al haar magazijnstellingen uit continu thermisch verzinkt staal (Bandstaal wordt vanaf de rol na een voorbehandeling door een bad met gesmolten zink geleid). Dit geeft een optimale bescherming tegen corrosie, óók van binnen uit. Zelfs bij beschadigingen tot op het staal biedt deze laag een natuurlijke kathodische bescherming. Bovendien is verzinkt staal het meest gerecyclede materiaal ter wereld waardoor Dexion een verantwoorde ecologische footprint waarborgt.

Juist bij de TOX ligger komen de voordelen van verzinken het beste naar voren. Lassen aan verzinkt materiaal beschadigd de zink-beschermlaag ter plaatse van de lasnaad. Maar TOX wordt niet gelast, dus de TOX ligger blijft overal optimaal beschermd.

Voordelen van een Long Life TOX ligger:

  • Driehoekvorm is sterkste constructievorm;
  • Geen laswerk waardoor geen beschadiging aan het staal en/of de zinklaag;
  • Uiterst duurzaam (TNO test: 2x zo lang t.o.v. gelaste klauwen vermoeiingstest);
  • Gangpaden 74 mm breder tussen de staanders waardoor minder aanrijdschade aan staanders;
  • Minder staalgebruik (kostenbesparend);
  • Belastbaar tot 3.150 kilo per liggerpaar (2.700 mm).

Wil je meer weten over deze TOX-ligger? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen of te bellen met 0297-23 94 00.

 

Uit TNO-onderzoek is gebleken dat de Tox ligger beter bestand is tegen dynamisch belasting dan een gelaste ligger. Na het testen van verschillende type liggers, bleek dat een Tox ligger met gemak 19.000 cycli te kunnen doorstaan. Na controle bleek, ondanks een lichte gebruikersschade, de Tox ligger nog steeds 90 procent van de oorspronkelijke draagkracht te hebben. Dit is 2 maal zo lang als de traditionele gelaste BOX-ligger.

(1) De Tox-Rivet verbinding komt tot stand door met een ronde pons twee staalplaten (ligger en inhaakklauw) koud samen te persen in een speciaal hiervoor ontworpen mal, waardoor de materialen in een conische vorm worden gedrukt. Het proces geeft een uiterst stabiele verbinding zonder speling, bramen en oneffenheden. De nieuwe verbinding is te herkennen aan een ‘knoop’ op de buitenzijde van de ligger.