Skip to main content

Moeten nieuwe magazijnstellingen ook gekeurd worden?

Veiligheid wordt binnen het bedrijfsleven steeds belangrijker. Er worden trainingen gegeven over het veilig werken in een magazijn en een jaarlijkse magazijnkeuring wordt ook vaak uitgevoerd. Maar wanneer begin je met het keuren van je magazijn? Toch niet meteen na oplevering? Ja, dus wel!

Over het algemeen gaat men ervan uit dat na oplevering van de magazijnstellingen, de stellingen gekeurd zijn. Dit is echter niet het geval. Er is een belangrijk verschil tussen een opleveringskeur en een ingebruikname keur.

Opleveringskeur

Nadat de laatste schroef in de grond is geboord en de vloer bezemschoon is opgeleverd, loopt de monteur alle magazijnstellingen na en controleert nauwkeurig of deze magazijnstellingen correct zijn gemonteerd, alle liggers voorzien zijn van borgpennen en of er verder geen openstaande punten zijn. De monteur verklaart daarna aan de gebruiker dat het magazijn klaar is voor gebruik. Dit noemen wij een opleveringskeur. Maar wanneer moet je magazijn dan jaarlijks gekeurd worden? Is dit net als bij een nieuwe auto na 3 jaar? Het antwoord is “Nee”. Vanaf het moment dat de magazijnstellingen in gebruik zijn genomen, dien je je magazijn te keuren.

Ingebruikname keur

Nadat de monteur een opleveringskeur heeft gedaan, kunnen de magazijnstellingen in gebruik worden genomen. Echter is het zaak om op dat moment een magazijnkeuring uit te voeren. Deze keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde keurmeester. Een eerste keuring is noodzakelijk omdat een keurmeester niet alleen kijkt naar de stellingen, maar ook naar het gebruik ervan. Bij het laden van de stellingen kunnen er bijvoorbeeld al aanrijdschades ontstaan of worden de liggers niet belast conform het belastingbord dan wel de voorschriften. Allemaal zaken die nog niet zichtbaar zijn tijdens een opleveringskeur.

Daarom raden wij aan zo snel mogelijk een keuring te laten uitvoeren na het in gebruik nemen van de stellingen.

Keurmeester van de huidige magazijn leverancier

Voor het keuren van magazijnstellingen raden wij aan om dit te laten doen door de leverancier van de magazijnstellingen, deze leverancier wordt onafhankelijk geborgd door het BMWT. Ten eerste zijn de draagvermogens bekend bij de keurmeester. De keurmeester kan de magazijnstellingen écht keuren. Na het keuren ontvangt u een rechtsgeldig keuringsrapport met de bevindingen van de keurmeester; bij goedkeur een geregistreerde keuringssticker op het belastingbord of bij gedeeltelijke afkeur een offerte voor het eventueel herstellen van de schades. Op deze manier weet u zeker dat u de juiste onderdelen geleverd krijgt en kan de leverancier de schades op een vakkundige manier repareren. U wordt dus compleet ontzorgd.

 

Wilt u meer informatie over een ingebruikname keur? Neem dan contact op via het contactformulier of bel met een van onze specialisten op 0297-23 94 00. Wij helpen u graag!