Skip to main content

Nieuwe of gebruikte palletstellingen?

Hergebruik van goederen wordt een steeds grotere trend, dus lijkt het voor de hand liggend om dit ook toe te passen op palletstellingen. Maar kan dit eigenlijk wel?

Wanneer je palletstellingen wilt aanschaffen of je huidige palletstellingen wilt vervangen, dan kan het investeren in gebruikte stellingen een optie zijn.

Maar voordat je overgaat tot de aanschaf van gebruikte palletstellingen, adviseren wij je om even de tijd nemen om de voor- en nadelen van gebruikte palletstellingen versus nieuwe palletstellingen af te wegen. Anders kan het zo maar zijn dat het aanschaffen van goedkopere gebruikte stellingen, resulteert in een oplossing die uiteindelijk meer gaat kosten.

Veiligheid eerst

Veiligheid is van het grootste belang voor elke logistiek proces in het magazijn. Als je overweegt te investeren in oude, gebruikte palletstellingen, zorg er dan voor dat deze van een zeer hoge kwaliteit zijn. Vraag ook om een onafhankelijk onderzoek om te controleren of de palletstellingen nog steeds geschikt zijn voor het doel. Pallets met goederen zijn erg zwaar, dus de palletstelling moet robuust genoeg zijn om een volledige lading te dragen. Als je niet zeker bent over de kwaliteit van de palletstellingen, raden wij je aan te kiezen voor nieuwe palletstellingen in plaats van gebruikte.

Herkomst

Een heel groot nadeel van investeren in gebruikte palletstellingen is dat je hoogstwaarschijnlijk de geschiedenis ervan niet kent. Nieuwe palletstellingen komen rechtstreeks van de fabrikant, inclusief garanties en correcte berekeningen. Nieuwe palletstellingen worden op correcte wijze gemonteerd en voorzien van de benodigde belastingborden. Dit zorgt voor een veilig gevoel.

Het is onwaarschijnlijk dat gebruikte palletstellingen zo'n garantie kunnen waarborgen. Ook kan het zo zijn dat de verkoper niet de eerste eigenaar is - het is mogelijk dat de palletstellingen al meerdere keren van eigenaar zijn gewisseld. Deze verhuizingen van de palletstellingen zorgen ervoor dat het einde van de levensduur van de stellingen zo snel wordt bereikt.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de palletstellingen misschien al eens gerepareerd zijn met spare parts die niet origineel of van de aanbevolen standaard zijn. Er kan zelfs sprake zijn van lichte schade, die moeilijk te herkennen is, maar die de kwaliteit van de palletstelling in gevaar kan brengen.

Kwaliteit gegarandeerd

Alle nieuwe palletstellingen worden geleverd met een garantie van de fabrikant. Dit betekent dat als er zich problemen voordoen, je beschermd bent. Als er onverhoopt een mankement wordt geconstateerd aan de stellingen, heb je als koper recht op vervanging of reparatie. Met gebruikte palletstellingen is dit niet altijd het geval. Als de stellingen gebreken tonen, zijn de kosten voor reparatie of vervanging waarschijnlijk voor jou.

Hoe flexibel zijn gebruikte palletstellingen?

Een ander nadeel van het kopen van gebruikte palletstellingen is dat, als je jouw magazijnopslag moet uitbreiden, je niet de juiste palletstellingen kunt vinden voor jouw opslageisen. Dit kan betekenen dat je helemaal opnieuw moet beginnen met een ander palletstelling systeem, of dat je worstelt met het palletstelling systeem dat je al hebt.

Beschikbaarheid van spare parts

Dit moet zorgvuldig worden overwogen. Als je gebruikte palletstellingen wilt aanschaffen die verouderd zijn, kan het een uitdaging zijn om spare parts te vinden.

Inspectie

Koop gebruikte palletstellingen niet ongezien. Let op tekenen van slijtage, zoals: losse onderdelen, gebroken onderdelen, ontbrekende schoren, verroeste of beschadigde onderdelen, slechte lasnaden of een combinatie van onderdelen van verschillende fabrikanten.

We raden je aan een onafhankelijke, gekwalificeerde inspecteur te vragen om een volledig rapport te geven over de gebruikte palletstellingen, voordat je deze gaat aanschaffen. Sommige gebreken kunnen gemakkelijk worden verholpen, maar andere zullen een waarschuwing zijn dat je deze stellingen beter niet kunt aanschaffen.

Heb je waar voor je geld met gebruikte palletstellingen?

Hoewel het zinvol is om te proberen niet onnodig geld uit te geven, kun je er wel zeker van zijn dat de gebruikte palletstellingen die je wilt kopen dat geld wel waard is? Je geeft nu misschien minder geld uit, maar als je een dure rekening krijgt voor de reparaties of de stellingen zelfs volledig moet vervangen, dan heeft dit je op de lange termijn meer gekost.

Nieuwe palletstellingen zijn misschien niet zo duur als je denkt, vooral als je rekening houdt met de garanties van de fabrikant en hoe lang deze meegaan in vergelijking met gebruikte palletstellingen.

Er kunnen ook nog verdere kosten zijn: als de gebruikte palletstellingen niet van goede kwaliteit zijn, bestaat er een bedreiging voor de goede werking van je magazijn, de producten die je opslaat en, erger nog, de veiligheid van het personeel.

We proberen je niet af te schrikken om in gebruikte palletstellingen te investeren; het is het overwegen waard. Voordat je overgaat tot aanschaf van gebruikte stellingen, moet je ervoor zorgen dat wat je koopt geschikt is voor de gewenste opslageisen, zowel nu als in de toekomst, en dat de veiligheid van het personeel niet in het gedrang komt.

Neem contact op met onze experts voor meer informatie over gebruikte palletstellingen en de beschikbare opties voor jouw bedrijf.