Skip to main content

Paternoster of legbordstelling?

Wanneer men kleingoed wilt opslaan staan veel logistieke managers voor de keuze: gaan we voor statische opslag “men to goods” of dynamische opslag “goods tot men”? Er zijn immers meerdere wegen welke naar Rome leiden, maar welke is nu de juiste?

Paternoster voor opslag van waardevolle artikelen

Een paternoster of een plateaulift zijn opslagmachines en zeer geschikt voor een veilige en stofvrije opslag van kostbare en vaak kleine artikelen. In deze machines zijn de artikelen beschermd tegen stof, licht én de machine kan worden voorzien van autorisatieniveaus. Hierdoor wordt oneigenlijk gebruik tegen gegaan. Daarnaast is een paternoster geschikt voor batch picking en kan het de orderpicktijden verkorten. Klinkt als het “ei van Columbus”, maar is dit ook zo?

Ondanks dat een Paternoster picktijden verkort, je hoeft immers minder te lopen, kan de Paternoster toch een bottleneck gaan vormen. Men kan er immers maar met 1 persoon tegelijk aan werken en de Paternoster zal toch ook gevuld moeten worden. Bij traditionele legbordstellingen kan in picktijden worden opgeschaald qua personeel.

Veelzijdige legbordstellingen

Een legbordstelling is niet zo geavanceerd als een opslagmachine. Het is statisch en een stuk basaler dan een paternoster.  Toch kunt u legbordstellingen op veel verschillende manieren toepassen en is deze legbordstelling misschien wel veel flexibeler dan een Paternoster.

Legbordstelling toepassingen

De standaard legbordstelling kent iedereen wel. Hij is op vele manieren op te bouwen en kan dus geheel op maat worden geleverd. Door gebruik te maken van diverse accessoires zoals etikethouders, vakverdeelschotten , etc. krijgt u een overzichtelijk geheel. Eigenlijk net zo overzichtelijk als bij opslag in een Paternoster.

Legbordstellingen met verdiepingsvloer

Met legbordstellingen kunt u, net als bij de Paternoster, uitstekend gebruik maken van de beschikbare hoogte van het gebouw. Het is namelijk mogelijk om een vloer te bouwen bovenop de legbordstellingen. U kunt dan zelf kiezen of u deze vloer gebruikt voor opslag van pallets óf dat u bovenop deze vloer weer legbordstellingen plaatst. Zo verdubbelt u de opslagcapaciteit met relatief lage investeringskosten.

Even de voor- en nadelen op een rijtje:    

Paternoster Legbordstelling
Jaarlijks onderhoud nodig Weinig onderhoud
Hoge investering per m2 Lage investering per m2
Benut volledige hoogte magazijn Benut volledige hoogte magazijn
Kans op (stroom)storingen is aanwezig Altijd toegang tot de goederen
Hoge picksnelheid (single user) Flexibele picksnelheid door opschalen personeel
Schone, veilige opslag Open toegankelijke opslag

 

Kortom, geen van deze producten is een verkeerde keuze. Maar het is wel belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op basis van feiten.

Wilt u meer informatie over de paternoster of legbordstellingen? Neem dan contact op via het contactformulier of bel met een van onze specialisten op 0297-23 94 00. Wij helpen u graag!