Skip to main content

Dexion levert magazijninrichting voor nieuw warehouse Mainfreight in Born

Het nieuwe Mainfreight magazijn in Born vervangt de verschillende sites op het Chemelot terrein in Geleen en op de aangrenzende gebieden. Het magazijn zal nog steeds de opslag en aanlevering van diverse chemicaliën en spare parts verzorgen, maar daarnaast ook enkele nieuwe klanten bedienen. Dexion leverde de pallet- en draagarmstellingen, evenals een 4 verdiepingen tellend legbordmagazijn.

Het Chemelot industrieterrein in Geleen is een gemeenschap van kleine en grote chemische bedrijven, die profiteren van elkaars kennis. Mainfreight is al vanaf 2002 hier aanwezig en nam destijds de logistieke afdeling van het chemisch concern over. Toen dat bedrijf uiteenviel, ontstond de nieuwe opzet met vele gespecialiseerde bedrijven en de Mainfreight operatie specialiseerde zich in de opslag en het beheer van spare parts en grond- & hulpstoffen. Deze productielogistiek werd uitgevoerd voor meerdere klanten vanuit 3 verschillende locaties.

Deze verspreiding bracht de nodige logistieke uitdagingen met zich mee. Toen een brand een magazijn verwoestte, moesten er nieuwe locaties worden gehuurd. Uiteindelijk ontstond de mogelijkheid om uit te kijken naar een nieuw, eigen pand. In de zomer van 2018 verhuisde Mainfreight naar Born, waar alle activiteiten werden geconsolideerd. Nog steeds vormt het werk voor Chemelot één van de hoofdactiviteiten, maar er kwam ook ruimte voor nieuwe klanten. Het pand in Born bestaat uit 2 magazijnen.

Warehouse A; het traditionele werk

Vanuit dit warehouse met 16.000m2 worden nog steeds de 400 adressen op Chemelot ondersteund. Naast het beheer van onderhoudsmaterialen en grond- en hulpstoffen, voert dit magazijn ook een breed pakket aan diensten uit, zoals een uitgebreide inbound controle, het verzamelen en uitleveren van samples (tot zelfs maar enkele grammen!), kwaliteitskeuringen volgens de normen van de klant en inpakwerkzaamheden. Het magazijn beheert niet minder dan 25.000 verschillende monsters in zakken; opgeslagen in Dexion legbordstellingen. Opvallend is de verlichting in het magazijn, die pas aanspringt als er medewerkers rondlopen. De hele dag rijden (vracht)wagens af en aan richting Chemelot, waar zowel fabrieken als laboratoria worden beleverd. Daarbij zitten vaak spoedleveringen, die binnen 2 uur bij de klant moeten zijn. Tenslotte ondersteunt de site ook bij turnarounds en projecten. In een apart gedeelte staan de draagarmstellingen voor de opslag van allerlei langgoed.

Een deel van het magazijn is aangepast voor de opslag van milieugevaarlijke stoffen, volgens de richtlijnen van PGS 15.

Warehouse B; de nieuwe klanten

Het tweede warehouse telt 10.000m2, waarin vooral voor een klant in betaalsystemen wordt gewerkt. Onderdelen en andere producten worden opgeslagen en op afroep verzameld en wereldwijd uitgeleverd naar technisch personeel van de klant, indien nodig zelfs tot in de servicevoertuigen. Mainfreight verwerkt ook de retourenstroom. Het magazijn bedient ook nog een klant in grillsystemen en er is nog ruimte over dankzij de nieuwe opzet.

In de twee magazijnen werken totaal 110 medewerkers. Alleen voor de klant in betaalsystemen wordt er in zogenaamde verschoven uren gewerkt; voor de overige werkzaamheden betreffen het normale diensten. De site is een paar maanden volledig operationeel. Toen het nieuwe pand was gevonden, werd er een strakke planning opgesteld, want de wens van Mainfreight was om zo snel mogelijk over te gaan. Zonder onderbreking van de werkzaamheden.

Rob Zonneveld, branch manager van deze site, vertelt: “Doordat we van 3 locaties naar 1 zijn gegaan, konden we nu ook het standaard WMS van Mainfreight implementeren en gingen we van paper-based naar scannen. Behalve efficiënter werken wilden we ook ruimtebesparender opslaan. Dexion heeft uitstekend meegedacht in het bepalen van de nieuwe configuratie en dat heeft, naast de goede prijs/kwaliteitverhouding, in hun voordeel gewerkt. Zo hadden we vroeger bijvoorbeeld 19.000 m2 nodig voor het Chemelot werk en nu nog maar 14.000 m2.”

 

Denk je na over uitbreiding of herinrichting van je magazijn en wil je advies over de inrichting? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met 0297-23 94 00, wij adviseren je graag.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.