Skip to main content

Volledig geautomatiseerde magazijnen: neem een kijkje binnen

De ontwikkeling van e-commerce en het veranderende consumentengedrag heeft een grote impact op magazijnen en distributiecentra. De vraag naar verlaging van orderverzamelfouten en een verhoging van de klantentevredenheid bij lagere kosten, heeft geleid tot toenemende vraag naar geautomatiseerde magazijnen.

Volledig geautomatiseerd magazijnMaar hoe ziet een automatisch magazijn eruit? De meeste mensen denken dat de binnenkant van een magazijn bestaat uit vele rijen palletstellingen tot aan het dak toe gebouwd en de mensen rijden op heftrucks rond om items op te halen en voorraad aan te vullen.

Met een volledig automatisch magazijn is dit echter niet het geval vanwege een belangrijk verschil: de mensen zijn uit deze vergelijking verwijderd. In plaats daarvan worden robots en geautomatiseerde magazijnsystemen gebruikt.

In feite, waar een magazijn volledig geautomatiseerd is, noemen we het dark warehousing. Zonder mensen, is het niet nodig om de lichten aan te hebben. Mobiele robots, geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen, snelsorteerapparatuur en zelfrijdende heftrucks kunnen in het donker werken. Hun bewegingen en werkschema worden allemaal aangestuurd door software-oplossingen die gebruik maken van de kracht van de cloud en Internet of Things. In een volledig geautomatiseerde magazijn zijn er geen mensen nodig.

7 voordelen van volledig geautomatiseerde opslagsystemen

Geautomatiseerd magazijn

 1. Lage arbeidskosten. Met minder mensen in dienst worden de loonkosten sterk verlaagd.
 2. Snelheid. Automatisering is sneller en efficiënter dan een op mensen gebaseerd systeem.
 3. Nauwkeurigheid. Door het magazijn te automatiseren en de mogelijkheid van menselijke fouten weg te nemen, wordt het proces efficiënter.
 4. Ruimte. Automatisering zorgt voor maximaal gebruik van ruimte in een magazijngebouw. De dichtheid van de opslag kan worden verhoogd, evenals optimaal gebruik maken van de beschikbare hoogte. Geautomatiseerde magazijnen met een kleinere footprint bieden kostenbesparingen in termen van huur, aankoop of stookkosten, zonder afbreuk te doen aan de opslagcapaciteit.
 5. Veiligheid en ergonomie. Dit is altijd een belangrijke overweging in elke magazijn, maar door mensen te verwijderen, verwijdert u ook het risico op letsel als gevolg van bijvoorbeeld rugbelasting of ongevallen.
 6. Het verminderen van het risico op schade. Menselijke fouten kunnen leiden tot ongelukken, zoals schade aan palletstellingen door heftrucks. Dit risico is er niet met een volledig geautomatiseerd magazijn.
 7. 24 uur efficiëntie per dag. Zonder wisseling van shifts is er geen tijdsverlies of vertraging, wat wel het geval kan zijn bij een magazijn met mensen, zelfs bij een magazijn dat 24/7 draait. Bovendien hoeven, in tegenstelling tot mensen, geautomatiseerde opslagsystemen niet met vakantie, hebben ze geen vrije dagen, worden ze niet ziek en hoeven ze geen lunchpauzes!

   

Hoe werkt een volledig automatisch magazijn?

Heel eenvoudig, elke fase in het proces - van goederen die aankomen, tot goederen die worden verzonden - is geautomatiseerd en perfect gesynchroniseerd, dankzij de Warehouse Management Systeem (WMS) software.

State-of-the-art magazijnautomatisering heeft betrekking hebben op de gehele AS/RS (geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen). Innovaties zijn o.a.

Fully Automated Warehouses

 • Automatische telescoop rollenbanen om goederen in ontvangst te nemen
 • Zelfrijdende heftrucks om de goederen mee te nemen voor opslag
 • Kranenmagazijn- ideaal voor het werken in smalle gangpaden tot hoogten tot 30 m en het meest geschikt voor gebruik bij het opslaan van pallets en grote artikelen.
 • Mini-load – een dynamische, ergonomische geautomatiseerde oplossing voor het ophalen van kleine onderdelen, waardoor de output toeneemt dankzij de hoge nauwkeurigheid en hoge doorvoer
 • Automatische shuttlesystemen voor kratten
 • Geautomatiseerde pallet shuttles
 • Verrijdbare palletstellingen
 • Automatische robots

Gedurende het hele proces, begeleid via het magazijnbeheersysteem, zijn er weinig tot geen menselijke handelingen.

Rack clad magazijnNatuurlijk is volledige magazijnautomatisering een aanzienlijke investering voor een bedrijf, maar tegelijkertijd is het zeker de weg vooruit voor een efficiënt, snel magazijnsysteem dat op de hoogte kan blijven van de toenemende vraag van de consument.

Semi-automatisering, en mogelijk met terugwerkende kracht een magazijn met geautomatiseerde elementen, kan een goede eerste stap zijn naar volledige automatisering.

Als u geïnteresseerd bent in geautomatiseerde magazijnoplossingen of hier vragen over heeft neem dan gerust contact met ons op, wij staan voor u klaar!

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.