Skip to main content

Bulkgoederen opslaan? Palletstellingen kunnen de oplossing bieden

Producten komen in allerlei soorten, maten en gewichten. De producten moeten veilig opgeslagen kunnen worden terwijl u zoveel mogelijk gebruik maakt van de ruimte.
Het kiezen voor de juiste oplossing gaat altijd over opslagcapaciteit versus de logistiek binnen bedrijven.

bulkgoederen opslaanAls de producten groot en zwaar zijn lijkt het soms logisch om deze op pallets op de grond te zetten waardoor er geen optimaal gebruik van de hoogte in uw magazijn wordt gemaakt. Vaak verwacht men dat het plaatsen van zware pallets op hoogte meer veiligheidsrisico’s meebrengt voor personeel en hijs- en hefwerktuigen.

Gelukkig kunt u met palletstellingen in vele gewichtsklassen zowel kleinere als bulkgoederen opslaan. Ook als deze er ogenschijnlijk niet altijd geschikt voor lijken te zijn.

Wat zijn bulkgoederen?
Bulkgoederen kunnen van alles zijn. Van bijvoorbeeld stenen, langwerpige staalplaten, Big-bags, IBC’s of metalen containers. Al deze goederen moeten op een veilige manier opgeslagen worden waarbij efficiënte handling even belangrijk is.

Welk product u ook wilt opslaan er is altijd een goede magazijnoplossing. Hieronder een aantal magazijnoplossingen ideaal voor bulkgoederen.

Statische palletstellingen

Palletstellingen eenvoudig aanpasbaarStatische palletstellingen kunnen vaak worden aangepast aan de specificaties van uw product. Dit doordat de liggerhoogtes eenvoudig gewijzigd kunnen worden.

De statische palletstelling is een van de meest voorkomende magazijnoplossing, juist omdat het opgebouwd kan worden voor zware, lange of grote producten. De voordelen van een statische palletstelling:

  • Er is altijd direct toegang tot alle pallets in het magazijn, zonder andere pallets eerst te hoeven verplaatsen;
  • Flexibel: de liggerhoogtes kunnen makkelijk aangepast worden;
  • Zeer voordelige prijs per palletlocatie.

Statische palletstellingen zijn ideaal als u vaak, snel en gemakkelijk bij de producten moet kunnen. Het enige nadeel van palletstellingen is echter dat er voor alle stellingrijen gangen nodig zijn. Hierdoor maakt u qua opslagcapaciteit niet optimaal gebruik van de vloeroppervlakte.

Inrijstellingen

Inrijstellingen voor opslag bulkgoederenHet grote voordeel van inrijstellingen is dat u tot 75% meer producten kunt opslaan ten opzichte van de hierboven genoemde statische palletstellingen. Laden en picken gebeurt vanaf één zijde waarbij een heftruck de stelling in rijdt.

Inrijstellingen zijn vooral van toepassing wanneer er veel van dezelfde producten (bulk) moet worden opgeslagen en FiFo geen rol speelt.

Echter ín een stelling rijden moet met grote voorzichtigheid gebeuren en geeft een groter risico op schade aan de stellingen. Daarom is het van belang dat de chauffeurs rijden met precisie en zijn er vele veiligheidsaccessoires beschikbaar.

Pushback stellingen

Pushback stellingen met rollen voor bulkopslagPushback stellingen zijn zeer geschikt voor LiFo (Last in, First out). Een pushback stelling werkt op de volgende manier: een heftruck plaatst de pallet op de rollenbanen, met de volgende pallet drukt de heftruckchauffeur de voorste pallet naar achter en zet de nieuwe vooraan. Dit totdat de rollenbaan geheel gevuld is. De rollenbaan heeft een kleine helling (3- 4 %) waardoor de achterste pallets naar voren komen als de eerste weggehaald wordt.

Pushback stellingen met carts voor bulkopslagDoor de snelheid van pallets te reguleren met remrollen en palletstops, bewegen pallets zeer gecontroleerd naar voren. Een pallet zal hierdoor nooit kunnen vallen.

Pushback stellingen zorgen voor ongeveer 90% meer opslagcapaciteit dan statische palletstellingen.

Pushback stellingen zijn qua handling een snellere oplossing dan een inrijstelling gezien de heftruck er niet ín hoeft te rijden. Het laden en lossen gebeurt namelijk vanaf de voorkant van de pushback stelling. Aanrijdschade door heftrucks wordt door middel van dit systeem flink verminderd.

Heeft u een magazijnoplossing nodig voor bulkgoederen?
Houdt dan rekening met het soort producten dat u wilt opslaan maar ook het gebouw zelf. Bedenk ook of de huidige heftrucks geschikt zijn voor de gekozen stellingen (spoorbreedte, draaicirkel, hefhoogte, hefgewicht, neigbare mast, etc.)

Heeft u producten met een snelle doorlooptijd? Of heeft u grotere hoeveelheden nodig van een artikel (bulk)?

De antwoorden op onder andere deze vragen bepalen voor een groot deel de juiste keuze voor een magazijnoplossing voor u.

Wilt u graag hulp of advies bij het uitzoeken van de juiste stellingen voor uw bulkgoederen, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag!

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws