Skip to main content

Veiligheid en palletstellingen

Het aanschaffen van verstelbare palletstellingen kan een grote investering zijn voor elk bedrijf en het is een investering die moet worden onderhouden.

Palletstellingen met aanrijdbeschermingUw verantwoordelijkheid houdt niet op na het eenvoudigweg kopen van palletstellingen en deze professioneel laten installeren. Zoals met alles, kunnen palletstellingen aan slijtage onderhevig zijn en als er niet goed voor wordt gezorgd, kan dit de veiligheid van het personeel en de goede werking van het bedrijf in gevaar brengen.

Palletstellingen zijn een doorontwikkeld systeem van staanders en liggers, die correct moeten worden geïnstalleerd en onderhouden. Schade aan de staanders of loszittende bouten die onopgemerkt blijven, kunnen problemen veroorzaken. In het ergste geval kunnen de palletstellingen instorten en moeten de stellingen dan helemaal worden vervangen - allemaal vermijdbaar, als de palletstellingen goed waren onderhouden.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het voortdurende onderhoud van de verstelbare palletstellingen te garanderen, terwijl je ook zorgt voor de veiligheid van het personeel.

1. Laat je palletstellingen keuren

Keurmeester aan het werkWe adviseren je om de hulp in te roepen van een gerenommeerde keurmeester die ervoor zorgt dat de palletstellingen voldoen aan de relevante internationale en nationale normen die van toepassing zijn op het gebied van installatie, gezondheid en veiligheid.

Bij een keuring worden:

 • onveilige componenten geïdentificeerd;
 • potentiële risicogebieden voor de palletstelling gemarkeerd (bijvoorbeeld wanneer er veel heftruckactiviteit is);
 • eventuele risicogebieden voor personeel gelokaliseerd.

Als er problemen aan het licht komen, zorg er dan voor dat de reparatie wordt uitgevoerd volgens de industrienormen.

2. Verhoog de veiligheid met verftechnologie

Belijning magazijnDe strategische toepassing van verf op de vloer, muren en het plafond van een magazijnfaciliteit kan de veiligheid aanzienlijk verbeteren, waardoor zowel de palletstellingen als het personeel wordt beschermd.

Helder geschilderde zones, lijnen en gevaarsymbolen trekken de aandacht van magazijnmedewerkers. Vloermarkeringen kunnen worden gebruikt om veilige voetgangerspaden en gangpaden aan te geven. Ze kunnen zelfs worden gebruikt om 'wegen' aan te geven voor vorkheftrucks, om botsingen met elkaar en met de palletstelling te voorkomen.

Verf kan worden gebruikt in verschillende gebieden en in verschillende kleuren om specifieke zones aan te geven. Antislipvloeren helpen ook het veiligheidsniveau van het personeel te verhogen.

3. Gebruik ‘best practices’ in je magazijn

Om de optimale veiligheid van het personeel en de meest efficiënte werking van het magazijn te garanderen, is het raadzaam om een gedragscode op te stellen die aansluit bij de best practices.

Magazijn regelsDit is van toepassing op iedereen die het magazijn betreedt, inclusief werknemers en bezoekers, en indien opgevolgd, zullen de risico's voor de palletstelling en voor mensen aanzienlijk worden verminderd.

Voordat het magazijn wordt betreden, moeten mensen instructies krijgen over de regels in het magazijn. Deze regels moeten ter herinnering ook op prominente plaatsen worden weergegeven.

Je kunt in de regels een aantal veiligheidsgebieden opnemen. Misschien wil je dat mensen een helm dragen of felgekleurde vestjes; je hebt mogelijk regels voor zichtbaarheidsniveaus op verschillende locaties.

Ten slotte moeten ook de sancties bij overtreding van deze regels worden gecommuniceerd. Deze sancties versterken het handhaven van de regels.

4. Inspecteer en onderhoud mechanische hijs- en heftuigen

Palletstellingen komen in contact met andere apparaten, zoals takels of heftrucks. Het is net zo belangrijk dat deze worden onderhouden en in goede staat worden gehouden. Regelmatige keuringen, waarbij defecte onderdelen worden gerepareerd of vervangen, zullen de veiligheid van de palletstellingen en het personeel maximaliseren.

5. Voer regelmatig inspecties uit

Magazijn regelmatig inspecterenAls bedrijf moet het onderdeel uitmaken van het protocol om regelmatig inspecties van de palletstellingen uit te voeren - wacht niet alleen op een jaarlijkse keuring door een professional.

Je kunt een wekelijkse of zelfs dagelijkse visuele controle uitvoeren en ervoor zorgen dat dit aan een specifieke persoon of team wordt opgedragen. De inspecties en de resultaten hiervan moeten worden vastgelegd.

Deze inspecties zijn belangrijk bewijsmateriaal dat je zorgvuldig controles op de palletstellingen uitvoert. Nog belangrijker is dat eventuele problemen - zoals losse bouten of gebogen staanders - worden gemeld en vervolgens worden verholpen.

Een rapportagesysteem kan kleurcodering bevatten voor problemen: rode problemen hebben onmiddellijke aandacht nodig; oranje heeft aandacht nodig binnen een vast tijdsbestek etc.

6. Introduceer een rapportage cultuur

ReportingAls iemand van jouw team de palletstelling beschadigt - misschien rijden ze er met een vorkheftruck tegenaan - zijn ze dan bereid dit te melden? Of zijn ze bang voor de gevolgen? Het is van vitaal belang dat je een cultuur in het magazijn hebt die personeel aanmoedigt en in staat stelt om eventuele ongelukken of ongevallen te melden. Anders wordt schade niet gemeld met ernstige gevolgen.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen en te investeren in een hoogwaardige palletstellingoplossing, zorg je voor de veiligheid van het personeel en de continuïteit van het bedrijf. Ook bescherm je zo jouw investering.

Neem contact op voor meer advies over flexibele palletstellingen, de installatie hiervan en de veiligheid. Wij adviseren je graag.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.