Skip to main content

Voordelen van investering in een automatisch magazijn

Pallets, heftrucks en mensen zijn al meer dan 100 jaar de essentiële onderdelen voor elk magazijn. Hoewel de eerste twee onderdelen in de loop der jaren sterk zijn ontwikkeld, is de logistieke sector vandaag nog steeds sterk afhankelijk van het ene onderdeel wat nog steeds hetzelfde is: de mensen.

Automatisch magazijnNatuurlijk zijn bij de meeste bedrijven mensen het belangrijkste onderdeel. In deze competitieve tijden kunnen ze echter ook de grootste kostenpost zijn. Voeg daar aan toe dat de behoeften, wensen, verlangens en verwachtingen van zowel medewerkers als klanten enorm zijn gegroeid en het wordt duidelijk dat onze aanpak moet evolueren.

Automatische magazijnen zijn de afgelopen jaren om een aantal redenen steeds populairder geworden: de veranderende demografie op de arbeidsmarkt heeft de arbeidskosten verhoogd, de veranderende manier waarop klanten winkelen én de altijd aanwezige behoefte aan meer efficiëntie, productiviteit en algehele kostenreductie.

Elke investering in een magazijnoplossing - al dan niet geautomatiseerd - vereist een zorgvuldige afweging. Voordat er stappen worden ondernomen, is het belangrijk om uit te zoeken wat de beste magazijnoplossing is en of een automatisch magazijn de meest geschikte manier is om verder te gaan. Op deze manier worden kostbare fouten vermeden en kan het bedrijf het optimale rendement op de investering behalen.

Wat is een automatisch magazijn?

Als we het hebben over een automatisch magazijn, bedoelen we een opslagsysteem dat niet afhankelijk is van mensen. Een opslagsysteem wordt geïnstalleerd in een magazijn waarin de hele operatie, inclusief voorraad en voorraadkeuze, wordt gedaan via automatisering en geprogrammeerd door software.

Automatisch magazijn kranenmagazijnEr zijn veel opmerkelijke voordelen aan het hebben van een automatisch magazijn. Waaronder:

 • lagere arbeidskosten;
 • verminderde energierekeningen, omdat deze opslagsystemen kunnen werken bij weinig licht;
 • efficiëntie, omdat een geautomatiseerd magazijn 24 uur per dag kan werken;
 • minder onderhoud;
 • verminderen van het risico op aanrijdschade door heftrucks, die optreedt bij manuele magazijnwerkzaamheden;
 • verminderd risico op ongevallen door afwezigheid van mensen;
 • opslag met hoge dichtheid, omdat een geautomatiseerd magazijn opslag op grotere hoogte mogelijk maakt.

Een automatisch magazijn is bijzonder geschikt voor locaties waar de arbeidskosten en grondprijzen hoog zijn. Een automatisch magazijn kan een kleine footprint hebben, maar compenseert dit met een grotere hoogte, waardoor het benodigd vloeroppervlak wordt verminderd.

Moet u investeren in een automatisch magazijn?

Een automatisch magazijn heeft dus veel voordelen, maar dat betekent niet meteen dat een automatisch magazijn de juiste optie is voor elk bedrijf.

Hier zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

Zal ik mijn ROI behalen?

Een automatisch magazijn kan een aanzienlijke uitgave zijn, maar kan kosten besparen op grondaankoop en, op de langere termijn, loon- en energierekeningen. Is het mogelijk om deze kosten terug te verdienen? Dit is iets dat men eerst moet bepalen.

Welke invloed heeft een automatisch magazijn op het personeel?

Als je al een magazijn hebt en overweegt om het te automatiseren, dan moet je rekening houden met de impact die dit op de medewerkers zal hebben.

Automatisch magazijn kranenmagazijn

Kun je een bestaand magazijn ombouwen?

Dit is een belangrijke vraag, omdat niet alle magazijnen geschikt zijn voor automatisering. En de conversiekosten kunnen onbetaalbaar zijn. Houd daarom, voordat je een beslissing neemt, rekening met de beschikbare ruimte, de lay-out, de bestaande stellingen, het gewenste resultaat, de kosten die het meebrengt en eventuele andere opslageisen waaraan de nieuwe magazijnoplossingen kunnen voldoen.


Kan ik het me veroorloven om over te schakelen naar een automatisch magazijn?

Deze vraag bevat twee elementen. De eerste betreft het rendement op de investering, zoals hierboven beschreven. Ten tweede moet je rekening houden met mogelijke downtime terwijl je overstapt. Kan je bedrijf inkomsten verliezen terwijl je één opslagsysteem uitschakelt en overschakelt naar een automatisch opslagsysteem? Nogmaals, dit moet zorgvuldig worden overwogen.

Zou een semi automatisch magazijn de oplossing kunnen zijn?

Veel bedrijven nemen een afwachtende houding aan voordat ze gaan investeren in een volledig automatisch magazijn. Ondertussen maken ze ook gebruik van een semi automatische magazijn, die zijn ontworpen om enkele van de meest arbeidsintensieve taken, zoals orders verzamelen, te verminderen.

Automatisch magazijn Plateaulift opslagmachineVoorbeelden hiervan zijn Pallet Shuttle systemen, die de opslagcapaciteit vergroten, tijd besparen en bedrijfskosten verlagen. Maar ook verrijdbare palletstellingen, die een gegarandeerde operationele veiligheid hebben bij temperaturen tot -30 ° C en sectiebelastingen tot 24 ton kunnen dragen op stellinghoogtes tot 12 meter.

Hier zijn enkele voordelen van een semi automatisch magazijn:

 • Het kan achteraf worden ingebouwd in een bestaand magazijn en het heeft een evenwichtige balans tussen mensen en software.
 • Het is een minder dure investering dan een volledig automatisch magazijn.
 • Een semi automatisch magazijn maakt beter gebruik van de beschikbare ruimte, met behoud van het aantal medewerkers.
 • Een semi automatisch magazijn kan zo worden geconfigureerd, dat je in de toekomst (indien nodig) naar een volledig automatisch magazijn kunt gaan.

Kortom, een automatisch magazijn is een geweldige opslagoplossing die de efficiëntie aanzienlijk kan verhogen en tegelijkertijd kosten kan besparen. Het is echter niet de juiste oplossing voor alle bedrijven, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de initiële investering. Automatisering in de logistieke sector heeft veel bedrijven in staat gesteld om de vraag bij te houden, maar een volledig automatisch magazijn is meestal duurder.

Neem contact op met onze adviseurs als je de mogelijkheden voor geautomatiseerde opslag voor jouw magazijn wilt bespreken of informatie wilt over andere beschikbare opslagsystemen. We helpen je graag verder.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.