Skip to main content

Kun je replenishment voorkomen?

Zeker met de opkomst van E-commerce wat gepaard gaat met enkelstuks picking, kent elk bedrijf wat aan orderpicken doet het ‘probleem’ replenishment. Hoe vult u de picklocaties op tijd aan om te voorkomen dat de orderpickers voor een lege picklocatie staan? En wat is dan de beste manier voor replenishment of is het überhaupt wel nodig?

De mate van replenishment bepaalt voor een groot gedeelte de efficiëntie van uw magazijn. De vraag is vaak:  “hoe gaan we het replenishment proces zo goed mogelijk stroomlijnen en minimaliseren?”

Traditioneel orderpick magazijn

In veel orderpick magazijnen wordt gepickt vanaf zowel palletstellingen als vanaf legbordstellingen. Er zijn simpelweg namelijk zelden genoeg pallet-picklocaties. Het picken van een pallet vergroot loopafstanden en sommige producten zijn gewoon te klein voor hele pallets. Daarom worden legbordstellingen of zelfs opslagmachines ingezet voor een compactere opslag van minder snellopende artikelen. Maar deze vakken moeten regelmatig aangevuld worden en dit is een extra handeling,  soms tot grote frustratie van de Warehouse Managers.

Het juiste magazijnontwerp

Om dit extra werk minimaal te houden en replenishment niet het dagelijks orderpicken te laten verstoren, is het juiste magazijnontwerp essentieel en moeten veel vragen worden beantwoord:

  • Kan orderpicken en replenishment tegelijk plaatsvinden?
  • Welke artikelmix is er m.b.t. pallet-pick en legbord-pick?
  • Hoeveel tijd kost replenishment nu?
  • Welke mogelijkheden zijn er in het huidige magazijn qua quick-wins?
  • Moet er aan automatisering gedacht worden?
  • Of kan men in een nieuw magazijn weer cart-blanche beginnen? Een juiste magazijnindeling scheelt namelijk tijd en geld.

Palletstellingen in combinatie met legbordstellingen

Er zijn bijvoorbeeld  eenvoudige oplossingen, waarbij het mogelijk is om bovenin de palletstellingen de bulkgoederen op te slaan en onderin legbordstellingen te plaatsen om zo legbord-picklocaties te creëren. Op deze manier kan de pallet eenvoudig naar beneden worden gehaald, dozen of enkelstuks in de picklocaties worden gezet én de pallet kan weer terug worden gezet.

Legbordstellingen met verdiepingsvloer

Ook kan gedacht worden aan legbordstellingen met een verdiepingsvloer, waarbij de legbordstellingen zowel pick-locaties als bulklocaties hebben. In combinatie met een zone-picksysteem vaak een zeer efficiënte opstelling. Hierbij denkt men vaak gelijk aan een uitgebreid conveyor circuit met vaak hoge investeringskosten. Het is zeker raadzaam om daar goed over na te denken en minimaal in het ontwerp rekening te houden met dergelijke systemen. Direct noodzakelijk hoeft een conveyor echter niet te zijn. Keuzes waarover Dexion u graag adviseert.

Doorrolstellingen voor dozen

Weer een andere oplossing is een palletmagazijn met gescheiden pick- en bulkpaden. Zo kunnen rollenbedden geïntegreerd in palletstellingen middels FiFo een gescheiden verbinding vormen tussen pickers en replenishers. Een veilige en effectieve oplossing. 

Wat is nu voor u de beste manier? Dit is voor elk bedrijf verschillend. Laat u daarom adviseren door één van onze experts. Zij denken met u mee, analyseren samen met u de uitgangspunten en komen met een plan, rekening houdend met de toekomst. Neem contact op via het contactformulier of bel met een van onze specialisten op 0297-23 94 00. Wij helpen u graag!