Skip to main content

4 Tips voor magazijnstellingen in koel- en vrieshuizen

De kosten van het bouwen en onderhouden van een koel- en vrieshuis zijn behoorlijk hoog net als de maandelijkse lasten hiervan.

Vooral de energierekening vormt een grote post op de maandelijkse kosten. Het is daarom logisch dat je een zo compact mogelijke magazijn bouwt en hier de maximale opslagcapaciteit uithaalt.

Efficiënt gebruik maken van een koel- of vrieshuis is dus van groot belang. Je wilt immers niet betalen voor opslagruimte die niet gebruikt wordt.

Het is belangrijk om de juiste magazijnstelling uit te zoeken die bij de opslageisen past. Dexion heeft professionele engineers die graag samen met de klant de beste opslagoplossing willen vinden. Hieronder 4 soorten magazijnstellingen die geschikt zijn voor koel- en vrieshuizen.

Optie 1 – Verrijdbare palletstellingen (MOVO)

Verrijdbare palletstellingen in vriescellenVerrijdbare palletstellingen (MOVO) zijn een goede keus voor koel- of vrieshuizen. Met verrijdbare palletstellingen zijn er namelijk minder gangpaden nodig, en dus meer ruimte voor opslag van pallets.

Verrijdbare palletstellingen zijn palletstellingen die door middel van elektrisch aangedreven wagens heen en weer verreden kunnen worden. Hierdoor kun je gangpaden creëren alleen waar je deze nodig hebt.

De verrijdbare palletstellingen kunnen handmatig, met een afstandsbediening of zelfs volautomatisch bedient worden, zo kunnen de gangpaden gemakkelijk geopend en gesloten worden.

Verrijdbare palletstellingen worden vaak gebruikt voor een koel- en vrieshuis, voor grote en kleine volumes.

Optie 2 - Pallet Shuttle systeem

Pallet Shuttle systeem in koel- en vrieshuizenHet Pallet Shuttle systeem is een andere magazijnoplossing voor koel- en / of vrieshuizen. Het is een semi- automatische magazijnoplossing.

Net als de verrijdbare palletstellingen zorgt het Pallet Shuttle systeem er voor dat er zoveel mogelijk opslagcapaciteit kan worden gehaald uit de beschikbare ruimte. Het is vooral een ideaal opslagsysteem als je een klein assortiment hebt maar deze in grote hoeveelheden opslaat.

Het Pallet Shuttle systeem is een op batterij aangedreven palletwagen, die pallets vervoert in de magazijnstelling. Dit systeem kan zowel eenzijdig (LIFO) als tweezijdig (FIFO) gebruikt worden. Met het Pallet Shuttle systeem wordt het gebruik van een heftruck verminderd, dit scheelt tijd en eventuele schades, hierdoor stijgt de efficiëntie in het magazijn.

Optie 3 - Pushback stellingen

Pushback stellingen met rollen in koelcellen en vrieshuizenPushback stellingen zijn zeer geschikt voor producten die LiFo moeten worden opgeslagen.

In een Pushback stelling worden pallets achter elkaar opgeslagen en door middel van rollen of carts naar voren gebracht. Zodra de voorste pallet uit de stelling wordt gehaald rollen de andere pallets door middel van zwaartekracht naar voren. Er is slechts een gangpad nodig om de pallets in en uit te slaan. Hierdoor is elk niveau individueel direct toegankelijk. Ook hoeft men niet de stelling in te rijden waardoor er geen aanrijdschade ontstaat.

Pushback stellingen kunnen uitstekend functioneren in een koude omgeving en zijn vooral geschikt voor bulkopslag en voor producten met een korte omloopsnelheid.

Optie 4 – Inrijstellingen

Inrijstellingen in koelhuizen en vriescellenInrijstellingen zijn een traditionele magazijnoplossing voor in koel- en vrieshuizen en worden nog steeds zeer vaak toegepast. Een inrijstelling is een stelling waar een heftruck in kan rijden.

Bij een inrijstellingen worden de pallets in de diepte, dus achter elkaar, geplaatst. De pallet die als laatste in de inrijstelling wordt gezet, wordt er als eerste uitgehaald (Last-in, First-out). Doordat de inrijstellingen naast elkaar staan, is er maar één gangpad nodig om aan de voorzijde de inrijstellingen in te kunnen rijden.

Inrijstellingen worden vooral veel toegepast vanwege de gunstige kosten (prijs per palletlocatie). Indien er veel productdiversiteit moet worden opgeslagen, is wellicht één van de bovengenoemde opties een meer voor de hand liggende magazijnoplossing.

Omdat het risico op aanrijdschade met inrijstellingen wat groter is, zijn er vele mogelijke opties ten behoeve van aanrijdbescherming.

Zoals je ziet zijn er meerdere compacte magazijnoplossingen voor een koel- of vrieshuis. Welke het beste bij je past ligt geheel aan het soort en de hoeveelheid van de producten die worden opgeslagen en aan de beschikbare ruimte.

Mocht je meer advies willen over welke soort magazijnopslag het beste bij jouw bedrijf past, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws
 • 14177
  11-5-2024 00:00:00

  Duurzaamheidsrapport 2023 van de Groep

  Het Duurzaamheidsrapport van Gonvarri Industries (waartoe Dexion behoort) toont onze inzet voor meer transparantie en een grotere bijdrage op de lange termijn als het gaat om milieu, sociale verantwoordelijkheden en deugdelijk bestuur. Het rapport beschrijft de gerealiseerde vooruitgang op belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering, zoals diversificatie, waardecreatie, digitalisering en duurzaamheid.
 • 13897
  8-3-2024 00:00:00

  LogiMAT 2024 #EfficiencyMatters

  Kom en ontdek de "wereld van de intralogistiek". Met onze magazijnoplossingen voor een betrouwbare en efficiënte opslag loopt u altijd voorop! Bezoek ons op de LogiMAT 2024 in Stuttgart, hal 3, stand 3C35.
 • 12546
  31-10-2022 00:00:00

  Het verstelbare opslagsysteem van Dexion wordt 75 jaar

  Het is 75 jaar geleden dat Demetrius Comino, de oprichter van Dexion, experimenteerde met een legbordstelling met sleufgaten. Het werd het eerste verstelbare opslagsysteem in zijn soort. Dit briljante idee van Comino maakte de weg vrij voor het succes van Dexion.